Τι είναι o Ακουολογικός ‘Ελεγχος;
Η απώλεια ακοής σε μεγαλύτερες ηλικίες αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει και άτομα μικρότερης ηλικίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τουλάχιστον το 25 τοις εκατό των ατόμων άνω των 50 ετών εμφανίζουν απώλεια ακοής και το 50 τοις εκατό των ατόμων άνω των 80 ετών. Ένας τρόπος για τον έλεγχο της απώλειας ακοής είναι ο ακουολογικός έλεγχος.
Ουσιαστικά ο ακοολογικός έλεγχος εξετάζει πόσο καλά λειτουργεί η ακοή. Ελέγχει τόσο την ένταση όσο και την συχνότητα των ήχων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο τεστ διεκπεραιώνεται από έναν εξιδεικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο, ή από ειδικό τεχνικό ακοολόγο.
Η μονάδα μέτρησης για την ένταση του ήχου είναι το ντεσιμπέλ (dB). Ένα υγιές ανθρώπινο αυτί μπορεί να ακούσει ήσυχους ήχους από περίπου 20 dB. Ένας δυνατός ήχος όπως ένας κινητήρας τζετ είναι μεταξύ 140 και 180 dB.
Η συχνότητα ενός ήχου μετριέται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Η μονάδα μέτρησης της συχνότητας είναι τα Hertz (Hz). Οι χαμηλοί τόνοι (μπάσα) έχουν περίπου 50 Hz. Οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν ήχους μεταξύ 20-20.000 Hz. Η ανθρώπινη ομιλία γενικά βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 500-3.000 Hz.
Ποιος είναι ο λόγος εκτέλεσης ακοολογικού ελέγχου;
Το ακοόγραμμα ουσιαστικά διεκπεραιώνεται ώστε να προσδιοριστεί πόσο καλά μπορεί να ακούει ο ασθενής. Αυτό μπορεί να γίνει ως μέρος μιας συνήθους εξέτασης ή ως διερεύνηση σε αισθητή απώλεια ακοής.
Οι κοινές αιτίες απώλειας ακοής περιλαμβάνουν:
- Γενετικές ανωμαλίες
- Ανατομικές ιδιαιτερότητες
- Οξείες και χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, οξεία ωτίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα, χρόνια χολοστεατωματώδης ωτίτιδα, ιογενείς λοιμώξεις.
- Διάτρηση (ρήξη) του τυμπανικού υμένα.
- Κληρονομικές παθήσεις, όπως η ωτοσκλήρυνση, κατά την οποία εμποδίζεται η μεταφορά του ήχου προς το έσω ούς. Η συγκεκριμένη πάθηση αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με ωτοχειρουργική.
- Τραυματισμός στο αυτί
- Παθήσεις του εσωτερικού ώτος, όπως η νόσος του Ménière, μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει συνολικά το αυτί.
- Όγκοι, ακουστικό νευρίνωμα, μηνιγγίωμα κά.
- Οξεία έκθεση σε δυνατό θόρυβο, αλλά και χρόνια έκθεση σε θορυβώδες περιβάλλον, αεροδρόμια, μηχανοστάσια, μουσικά club, compreser, κά.
- Πρεσβυακουσία.
Ο τραυματισμός στο αυτί ή η έκθεση σε δυνατούς ήχους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής. Ήχοι μεγαλύτεροι από 85 dB, όπως ακούγονται σε μια ροκ συναυλία, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής μετά από λίγες μόνο ώρες. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε προστατευτικά ακοής, όπως ωτοασπίδες, εάν εκτίθεστε σε δυνατή μουσική ή βιομηχανικό θόρυβο σε τακτική βάση.
Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής συμβαίνει όταν τα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία του ώτος δεν λειτουργούν σωστά. Ο κοχλίας είναι το τμήμα του αυτιού που μεταφράζει τις ηχητικές δονήσεις σε νευρικές ώσεις που στέλνονται στον εγκέφαλο. Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής μπορεί επίσης να συμβεί λόγω βλάβης στο νεύρο που μεταφέρει ηχητικές πληροφορίες στον εγκέφαλο ή βλάβης σε μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής είναι συνήθως μη αναστρέψιμος και μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός.
Πώς να προετοιμαστεί ο ασθενής για ακοολογικό έλεγχο;
Η ακοολογική εξέταση δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμφανιστείτε έγκαιρα στο ραντεβού σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του εξιδεικευμένου ΩΡΛ. Επιπλέον, η ακοολογική εξέταση είναι μη επεμβατική και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο.
Πώς εκτελείται ο ακοολογικός έλεγχος;
Υπάρχουν μερικές δοκιμές που εμπλέκονται στην διαδικασία του ελέγχου. Μια δοκιμή καθαρού τόνου μετρά τον πιο ήσυχο ήχο που μπορεί ο ασθενής να ακούσει σε διαφορετικά στάδια. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός ακοομετρητή, που είναι ένα μηχάνημα που αναπαράγει ήχους σε διαφορετικές συχνότητες και ένταση, μέσω ακουστικών. Ο εξιδεικευμένος ΩΡΛ θα αναπαράγει διάφορους ήχους, σε ένα αυτί κάθε φορά, για να καθορίσει το εύρος της ακοής.
Ένα άλλο τεστ ακοής είναι η ομιλητική ακοομετρία, που επιτρέπει στον ακοολόγο να αξιολογήσει την ικανότητά να διακρίνει ο ασθενής μεταξύ ομόηχων λέξεων. Αρχικά θα εκφωνεί ο ιατρός συνήθεις δισύλλαβες λέξεις και θα ζητηθεί να επαναλάβει ο εξεταζόμενος τις λέξεις που ακούει. Η αναγνώριση λέξεων είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη διάγνωση της απώλειας ακοής, αλλά και στη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ακουστικού βαρηκοϊας αν χρειαστεί.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας τονοδότης για να προσδιορίσει πόσο καλά, αλλά και πώς ακούγονται οι δονήσεις στα αυτιά.
Άλλες εξειδικευμένες ακοολογικές εξετάσεις είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, η ακοομετρία ελεύθερου πεδίου και οι ωτοακουστικές εκπομπές. Η χρήση των εξατομικεύεται σε περιστατικά που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία του εξεταζόμενου (βρέφη, μικρά παιδιά, νευρολογικές παθήσεις)
Μετά τον ακοολογικό έλεγχο.
Μετά τη εξέταση, ο ΩΡΛ θα συζητήσει τα αποτελέσματα μαζί με τον ασθενή. Ανάλογα με τα ευρήματα, ο γιατρός θα τον ενημερώσει για τυχόν προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβει, ή κάποια πιθανή θεραπεία (φαρμακευτική, ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης), που μπορεί να χρειαστεί. Ορισμένες φορές θα χρειαστεί χειρουργείο, όπως στην ωτοσκλήρυνση, στην χρόνια ωτίτιδα, στο χολοστεάτωμα, στην διάτρηση του τυμπανικού υμένα και σε άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις. Σημαντική είναι η ενημέρωση και η συζήτηση για την εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας.
Σε κάθε περίπτωση ο εξιδεικευμένος ΩΡΛ θα σας καθοδηγήσει και θα σας συμβουλεύσει πλήρως καθ’ όλη τη διαδικασία του ακοολογικού ελέγχου. Επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο ΩτοΡινοΛαρυγγολόγο Βοντετσιάνο Χαρίλαο για μία εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε ακοολογικού ζητήματος.