Τι είναι ο ακουολογικός έλεγχος;
Ο ακουολογικός έλεγχος είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται έλεγχος της ικανότητας της ακοής και μελέτη εμβοών ενός ατόμου από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Περιλαμβάνει μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εξατομικευμένα σύμφωνα με το ιστορικό του ατόμου και την ηλικία του.
Ένας ολοκληρωμένος ακουολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση οποιουσδήποτε προβλήματος της ακοής. Εάν επιβεβαιωθεί η απώλεια ακοής, υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης της.
Σε ποιους εφαρμόζεται ο ακουολογικός έλεγχος;
Ακουολογική εξέταση μπορεί να γίνει σε άτομα όλων των ηλικιών.
Η μελέτη της ακοής ενός ατόμου εξαρτάται από την ηλικία του και τη δυνατότητα συνεργασίας και επικοινωνίας. Έτσι λειτουργούμε διαφορετικά αν πρόκειται να εξετάσουμε βρέφη (ωτοακουστικές εκπομπές), μικρά παιδιά (ακοόγραμμα ελεύθερου πεδίου), μεγαλύτερα παιδιά, ενηλίκους ή υπερηλίκους. Το ιατρείο διαθέτει ηχομονωτικό θάλαμο για την σωστότερη εκτίμηση της ακοής.
Ενδείξεις ότι τα παιδιά έχουν πρόβλημα ακοής και πρέπει να υποβληθούν σε ακουολογικό έλεγχο είναι οι εξής:
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή σε συνομιλία
- Μηδενική ή περιορισμένη ομιλία
- Μαθησιακές διαταραχές
- Αύξηση της έντασης στο κινητό, το ράδιο ή την τηλεόραση
- Μη κατανόηση ερωτήσεων και ανταπόκριση με λάθος ή ακατάλληλες απαντήσεις
- Άγχος και απογοήτευση όταν βρίσκεται γύρω από πολύ θόρυβο
Από την άλλη, η κύρια ένδειξη για τους ενήλικες είναι η δυσκολία στην ακοή. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με: αίσθηση πως όλοι μιλούν χαμηλόφωνα, αδυναμία να ακούν τη τηλεόραση όταν είναι σε φυσιολογική ένταση, πρόβλημα στην αναγνώριση της ομιλίας κ.ά.
Ποιες εξετάσεις εμπεριέχει ο ακουολογικός έλεγχος;
Πριν τον ακουολογικό έλεγχο, πρώτα πρέπει να ελέγξουμε εάν υπάρχει κυψελίδα στον ακουστικό πόρο, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί για να μην επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Η κύρια εξέταση της ακοής πραγματοποιείται με το ακοόγραμμα. Ωστόσο, ο έλεγχος της ακοής μπορεί να αποτελείται επίσης από το τυμπανόγραμμα, τα ακουστικά αντανακλαστικά, την ομιλητική ακοομετρία, την κλινική εξέταση με τους τονοδότες, αλλά και πιο σύνθετες εξετάσεις όπως τα ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους.
Ακουολογικός Έλεγχος με ακοόγραμμα
Η ακουομετρική εξέταση εφαρμόζεται με στόχο να μετρήσει τους πιο χαμηλούς τόνους που μπορεί να ακούσει ο ασθενής. Για την εξέταση, ο εξεταζόμενος φοράει ειδικά ακουστικά, τα οποία συνδέονται με μια συσκευή που ονομάζεται ακοογράφος.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταζόμενος ακούει ήχους σε διαφορετικές συχνότητες (από 125 έως 8000 Hz), που είναι σημαντικές για την κατανόηση της ομιλίας, αφού περιλαμβάνουν τη συχνότητα των φωνηέντων και των συμφώνων (250-2000 Hz).
Όταν ο εξεταζόμενος ακούει έναν ήχο, πιέζει ένα κουμπί ή σηκώνει το χέρι του για να το δηλώσει. Η συσκευή καταγράφει την ανταπόκρισή του στις διάφορες συχνότητες, δημιουργώντας ένα διάγραμμα που ονομάζεται ακοόγραμμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχει ακουστική απώλεια και σε ποιο βαθμό. Επιπλέον, βοηθάει στον εντοπισμό της αιτίας της βαρηκοΐας, είτε προέρχεται από προβλήματα στο εξωτερικό ή μέσο αυτί, στο ακουστικό νεύρο, ή και στα δύο.
Άλλες ακουολογικές εξετάσεις
- Τυμπανόγραμμα: Αυτή η εξέταση αξιολογεί την κατάσταση του τυμπάνου και τη λειτουργία του μέσου αυτιού, όπως: τη βατότητα της ευσταχιανής σάλπιγγας και την πίεση στο αυτί. Με τη χρήση ενός ειδικού βύσματος και ήχων, καταγράφεται η ανταπόκριση του τυμπάνου. Έτσι, βοηθάει στη διάγνωση προβλημάτων όπως υγρό στο αυτί ή διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.
- Ακουστικά Αντανακλαστικά: Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού των ακουστικών αντανακλαστικών. Ο έλεγχος εντοπίζει την αντίδραση του αναβολέα μυ στην παρουσία δυνατών ήχων (70-110dB). Χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει τη λειτουργία του ακουστικού και του προσωπικού νεύρου, βοηθώντας στη διάγνωση καταστάσεων όπως η παράλυση του προσωπικού νεύρου ή η μυασθένεια.
- Ομιλητική Ακοομετρία: Κατά την εξέταση αυτή, ο ασθενής καλείται να ακούσει και να αναγνωρίσει λέξεις ή προτάσεις. Αυτή η διαδικασία παρέχει πληροφορίες για την ικανότητα διάκρισης της ομιλίας και τη γενική ακοή του ατόμου, συμπληρώνοντας την ακουομετρική αξιολόγηση.
- Κλινική εξέταση με τονοδότες: Η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί τονοδότες, για να εκτιμήσει την ακοή. Γίνεται συνήθως ως συμπληρωματική διαδικασία πριν ή μετά από άλλες εξετάσεις, για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ακοής.
Εάν θεωρείτε ότι εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζεται προβλήματα στην ακοή και πρέπει να υποβληθείτε σε ακουολογικό έλεγχο, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό! Ο Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρούργος Κεφαλής και Τραχήλου Βοντετσιάνος Χαρίλαος, έχει μεγάλη εμπειρία στους ακουολογικούς ελέγχους και μπορεί να σας καθοδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής. Επικοινωνήστε μαζί με το ιατρείο μας και κλείστε το ραντεβού σας σήμερα!