Τι είναι το χολοστεάτωμα;
Το χολοστεάτωμα είναι μία επιδερμοειδής κύστη που διογκώνεται πίσω από το τύμπανο στο μέσο αυτί και στη μαστοειδή απόφυση.
Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής (συγγενές), λόγω της συσσώρευσης κυττάρων δέρματος πίσω από το τύμπανο του αυτιού κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Η πιο κοινή μορφή του είναι το επίκτητο και προκαλείται από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός ή λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Ένα χολοστεάτωμα αναπτύσσεται συχνά ως κύστη ή σάκος, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης νεκρών κυττάρων. Καθώς αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, το χολοστεάτωμα μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να καταστρέψει τα ευαίσθητα οστά του μέσου ωτός, επηρεάζοντας την ακοή (βαρηκοϊα), την ισορροπία (ίλιγγος) και τη λειτουργία των μυών του προσώπου (παράλυση προσωπικού νεύρου).
Τι συμπτώματα έχει το χολοστεάτωμα;
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το χολοστεάτωμα ξεκινούν συνήθως ήπια και επιδεινώνονται όσο αυξάνει σε μέγεθος και αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ωτόρροια: Έκκριση δύσοσμου υγρού, ή πύου.
- Αίσθηση πίεσης στο αυτί όσο μεγαλώνει το χολοστεάτωμα.
- Πόνος μέσα ή πίσω από το αυτί.
- Εμβοές.
- Βαρηκοΐα.
Αν τα παραπάνω συμπτώματα αμεληθούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ίλιγγο ή αστάθεια, παράλυση των μυών του προσώπου (σπανιότερα) και μόνιμη απώλεια της ακοής.
Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει το χολοστεάτωμα;
Αν το χολοστεάτωμα δεν θεραπευτεί άμεσα, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το μέγεθός του προκαλώντας περαιτέρω επιπλοκές που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Λόγω των λυτικών ενζύμων που παράγει, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των ακουστικών οσταρίων που βρίσκονται πίσω από τον τυμπανικό υμένα, διάβρωση του οστού που συνορεύει με τον εγκέφαλο, διάβρωση του λαβυρίνθου και διάβρωση του οστέϊνου καναλιού του προσωπικού νεύρου.
Τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στο αυτί, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, πυώδη λαβυρινθίτιδα.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η έγκαιρη διάγνωση του χολοστεατώματος είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει πάντα να πραγματοποιείται από ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο.
O ΩΡΛ εξετάζει το αυτί με μικροσκόπιο, που του δίνει τη δυνατότητα να έχει πλήρη εικόνα της ανατομίας και της παθολογία του έξω ακουστικού πόρου, του τυμπανικού υμένα, αλλά και έμμεσα του μέσου ωτός. Μπορεί επίσης να χρειαστεί αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας του αυτιού και της μαστοειδούς απόφυσης, προκειμένου να εξακριβωθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος. Σημαντικός είναι και ο ακοολογικός έλεγχος.
Χολοστεάτωμα: Αντιμετώπιση και Θεραπεία
Αν το χολοστεάτωμα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, γίνεται ένας προσεκτικός καθαρισμός με χρήση του μικροσκοπίου και παράλληλα χορηγούμε ωτικές σταγόνες και αντιβιοτικά. Στόχος της θεραπείας είναι να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή.
Ωστόσο, για την οριστική θεραπεία του χολοστεατώματος απαιτείται χειρουργική αφαίρεση με γενική αναισθησία. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.
Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι ο προσεκτικός και πλήρης καθαρισμός του χολοστεατώματος και η αποκατάσταση της ακοής, όσο αυτό είναι εφικτό. Σημαντικός επίσης είναι ο έλεγχος του χειρουργημένου αυτιού σε ετήσια βάση μετεγχειρητικά και σε μερικές περιπτώσεις η επανεγχείριση.