Δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό
Η δυσφαγία είναι μια σημαντική επιπλοκή που εμφανίζεται σε ασθενείς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατάσταση αυτή πολλές φορές είναι δύσκολη για τον ασθενή καθώς διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό μπορεί να βελτιωθεί ή και να αντιμετωπιστεί πλήρως.
Τι είναι όμως η δυσφαγία;
Ο όρος δυσφαγία αναφέρεται στη δυσκολία του ασθενούς να πραγματοποιήσει ανεμπόδιστα τη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης της τροφής. Αναλυτικότερα, η τροφή εισέρχεται φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα, αλλά ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τη μεταφορά της προς το στομάχι.
Σε ποιους προκαλείται;
Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ένα ιδιαίτερο είδος δυσφαγίας, αποτελεί η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό, η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά σε ασθενείς που αναρρώνουν έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό: Τι συμπτώματα εμφανίζει;
Η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό, εμφανίζει μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
- Δυσκολία στην κατάποση στερεάς τροφής, υγρών και σιέλου
- Σιελόρροια ή ξηροστομία
- Βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήψη τροφής / υγρών
- Αίσθημα πνιγμού και δυσφορία κατά την κατάποση
- Δυσκολία στην ομιλία ή ¨υγρή¨ ομιλία
Τι επιπλοκές μπορεί να εμφανίσει η δυσφαγία;
Εάν η δυσφαγία μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, πολλές φορές απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. Συχνότερες και σοβαρότερες είναι οι παθήσεις του αναπνευστικού (πνευμονία από εισρόφηση, δύσπνοια, πυρετός) που εμφανίζονται εξαιτίας της εισρόφησης της τροφής η/και των υγρών στον πνεύμονα. Παράλληλα, είναι κατανοητό ότι όταν ένας ασθενής δεν τρέφεται σωστά λόγω της δυσφαγίας, προκαλούνται περαιτέρω επιπλοκές καθώς αρχίζουν να εκλείπουν βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του. Παραδείγματα τέτοιων επιπλοκών είναι η αφυδάτωση, ο υποσιτισμός, οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών, οι μεταβολικές διαταραχές, αδυναμία λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, κλπ.
Ενδοσκοπική αξιολόγηση δυσφαγίας μετά από εγκεφαλικό
Όταν υπάρχει υποψία για δυσφαγία, διενεργείται τεστ κατάποσης με τη χρήση ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου. Η Video-ενδοσκοπική εκτίμηση της δυσφαγίας σε γενικές γραμμές είναι μια ανώδυνη διαδικασία για την πλειοψηφία των ασθενών. Γίνεται στο κρεββάτι του ασθενούς, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή του αφού τις περισσότερες φορές αυτό είναι δύσκολο. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής αξιολόγησης, το ενδοσκόπιο εισάγεται από τη μύτη του ασθενούς και χορηγείται η τροφή, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στάδια της κατάποσης. Η εξέταση καταγράφεται σε φορητό υπολογιστή. Στη διαδικασία είναι απαραίτητο να συμμετάσχει και ο εξειδικευμένος στην Δυσφαγία λογοθεραπευτής, ο οποίος δοκιμάζει διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους στοχεύοντας στη βελτίωση της δυσφαγίας και στην ασφαλή κατάποση. Άλλος τρόπος εκτίμησης της κατάποσης, είναι σε ακτινολογικό εργαστήριο και ονομάζεται Video-ακτινοσκόπηση.
Πως αντιμετωπίζεται η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό;
Η δυσφαγία μετά από εγκεφαλικό, είναι δυνατόν να βελτιωθεί ή και να εξαλειφθεί μέσω των κατάλληλων θεραπευτικών τεχνικών. Για την ορθή αντιμετώπισή της, είναι αναγκαία η συνεργασία επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει:
- Λογοθεραπευτικές τεχνικές και ασκήσεις
- Αλλαγή της σύστασης και της υφής της τροφής
- Εναλλακτικές μορφές λήψης της τροφής (π.χ. σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα, γαστροστομία)
- Φαρμακευτική αγωγή (θεραπεία συνοδών παθήσεων)
- Χειρουργική επέμβαση (σπανίως)
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της δυσφαγίας μετά από εγκεφαλικό θα πρέπει να πραγματοποιείται από μία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα. Ο ιατρός Βοντετσιάνος Χαρίλαος, Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της δυσφαγίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για ένα θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.