Το αυτί εμπεριέχει το σύστημα ακοής και το σύστημα ισορροπίας (αιθουσαίο). Η ακοή οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην λειτουργία του κοχλία. Ο έλεγχος λαβυρίνθου πραγματοποιείται όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει διαταραχή της αίσθησης της ισορροπίας. Ο λαβύρινθος περιλαμβάνει την αίθουσα και τους ημικύκλιους σωλήνες. Η αίσθηση ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού, εξαρτάται από τον λαβύρινθο, την όραση και την αφή. Έτσι, οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Έλεγχος λαβυρίνθου – Αιτίες που οδηγούν στην εξέταση
Ο ίλιγγος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ένας ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο λαβυρίνθου. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί έντονη ζάλη, αίσθηση περιστροφής, ναυτία και πιθανόν έμετο. Χωρίζεται σε περιφερικού και κεντρικού τύπου ίλιγγο. Ο περιφερικός ίλιγγος προκαλείται από κάποια βλάβη του λαβυρίνθου ενώ ο κεντρικός οφείλεται σε βλάβη του εγκεφάλου. Τις περισσότερες φορές ο ίλιγγος προκαλείται στις εξής περιπτώσεις:
- Καλοήθης περιστροφικός ίλιγγος θέσεως
- Αιθουσαία νευρωνίτιδα
- Οξεία λαβυρινθίτιδα
- Αιμοδυναμικές διαταραχές
- Μεταβολικές διαταραχές
- Νόσος Meniere
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Όγκος εγκεφάλου
- Άλλες νευρολογικές διαταραχές
Το στρες και τα έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως το πένθος, μπορούν πολύ εύκολα να τον επιδεινώσουν. Ο ίλιγγος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικούς χειρισμούς ανάταξης, φαρμακευτική αγωγή, ήπια σωματική άσκηση, ξεκούραση, ύπνο και συγκεκριμένη διατροφή.
Η οξεία λαβυρινθίτιδα και η αιθουσαία νευρωνίτιδα, είναι παθήσεις που προκαλούν έντονα συμπτώματα όπως,
- αίσθηση περιστροφής
- ίλιγγο
- ναυτία
- έμετο
- εμβοές
- διαταραχή ακοής
Η λαβυρινθίτιδα μπορεί να προκληθεί μετά από ιογενείς λοιμώξεις και να προσβάλλει και την ακοή, ενώ η αιθουσαία νευρωνίτιδα όχι.
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, εμφανίζεται σε μία συγκεκριμένη θέση και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η κεφαλή παίρνει την ίδια στάση. Η θεραπεία είναι εξειδικευμένοι χειρισμοί ανάταξης. Συνήθως δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Η Νόσος Meniere θεωρείται αυτοάνοσος νόσος και η θεραπεία της είναι σύνθετη.
Έλεγχος λαβυρίνθου – Πώς πραγματοποιείται
Ο ειδικός ΩΡΛ πρώτα λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και καταγράφει τα συμπτώματα της πάθησης. Ακολουθεί κλινική εξέταση με ωτομικροσκόπηση και ολοκληρωμένη ΩΡΛ-κή εξέταση. Στη συνέχεια γίνεται ακουολογικός έλεγχος, ο οποίος εξετάζει την ακοή και την κατάσταση του μέσου ωτός.
Για να αποσαφηνιστεί η αιτία των συμπτωμάτων και να διαγνωστεί η πάθηση, ο ασθενής υποβάλλεται σε έλεγχο του οπισθίου λαβυρίνθου μελετώντας τις νυσταγμικές κινήσεις και κάνοντας διάφορες μανούβρες που θα βοηθήσουν στην διάγνωση.
Στο ιατρείο μας προσφέρουμε έλεγχο του λαβυρίνθου, καθώς και ακοολογικό έλεγχο. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον ΩΡΛ Βοντετσιάνο Χάρη