faryggitida-laryggitida

Φαρυγγίτιδα ή Λαρυγγίτιδα;

Φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα; Δύο από τις πιο συχνές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η φαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή του φάρυγγα, ενώ η λαρυγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Και οι δυο φλεγμονές προκαλούνται από την είσοδο ενός ιού ή βακτηρίου στο αναπνευστικό σύστημα. Η λαρυγγίτιδα τις περισσότερες φορές προκαλεί απώλεια φωνής, ενώ η  φαρυγγίτιδα δημιουργεί ενόχληση ή πόνο στο λαιμό. Ωστόσο, και οι δυο παθήσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

 

Φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα; Κοινά συμπτώματα

Οι δυο παθήσεις εμφανίζουν κοινά συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψουν τον ασθενή. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ενόχληση κατά την κατάποση
  • Επίμονος ξηρός βήχας
  • Πόνος στο λαιμό

Επικοινωνήστε με τον ιατρό εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα:

 

Διαφορές Φαρυγγίτιδας – Λαρυγγίτιδας

Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που, αν εμφανισθούν, μπορεί να διευκρινιστεί με μεγαλύτερη ευκολία από ποια πάθηση πάσχει ο ασθενής. Αυτά είναι:

Φαρυγγίτιδα

  • “Καρφιά” στο λαιμό
  • Πυρετός (όχι πάντα)
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση,κακουχία
  • Διαταραχή γεύσης

Λαρυγγίτιδα

  • Βραχνάδα
  • Αίσθηση γαργαλητού στο λαιμό
  • Απώλεια φωνής
  • Ξηρότητα στο λαιμό
  • Ερεθισμός στο λαιμό

faryggitida-laryggitida

 

Διάγνωση & θεραπεία φαρυγγίτιδας

Η διάγνωση της φαρυγγίτιδας γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο, εξετάζοντας με προσοχή την περιοχή του λαιμού και των τραχηλικών λεμφαδένων. Η αιτία της φαρυγγίτιδας μπορεί κάποιες φορές να μην μπορεί να προσδιοριστεί με μια απλή εξέταση. Ο κύριος στόχος της διάγνωσης είναι να διευκρινιστεί, αν η φαρυγγίτιδα έχει προκληθεί από βακτήριο, όπως ο στρεπτόκοκκος, ή από ιό, όπως ο ιός της γρίπης ή ο Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση. Γι’ αυτό το λόγο, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος ή/και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.

Αν πρόκειται για λοίμωξη από κάποιο βακτήριο, τότε χορηγούνται στον ασθενή αντιβιοτικά για ένα χρονικό διάστημα (8-12ημέρες), μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που έχει προσβληθεί από κάποιο ιό, ο ασθενής θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα μέχρι να κάνει τον κύκλο του, με καραμέλες, γαργάρες, πρόπολη, μέλι, ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορρό ή /και ρινικά σπρέϊ αν συνυπάρχει ρινίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, βοηθάει η ξεκούραση και η διαρκής ενυδάτωση με ροφήματα όπως χαμομήλι, φασκόμηλο, λουϊζα, τσάι του βουνού κλπ.

faryggitida-laryggitida

Διάγνωση & θεραπεία λαρυγγίτιδας

Για να διαπιστωθεί αν ένας ασθενής πάσχει από λαρυγγίτιδα, τότε θα πρέπει να γίνει λαρυγγοσκόπηση με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Η θεραπεία της λαρυγγίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της.  Η οξεία λαρυγγίτιδα δεν αποτελεί μια πάθηση που διαρκεί για μεγάλο διάστημα. Αντίθετα, η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για αρκετό καιρό. Βραχνάδα που επιμένει για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί. Όταν λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της οξείας λαρυγγίτιδας, ο ασθενής καλό θα είναι να κάνει ελάχιστη ή καθόλου χρήση της φωνής του. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, η κατανάλωση άφθονων υγρών (ροφήματα) και οι εισπνοές  υδρατμών.

 

Η οξεία λαρυγγίτιδα θεραπεύεται πλήρως. Για κάθε τύπο λαρυγγίτιδας, η προστασία και η αποχή του οργανισμού από φωνητική υπερλειτουργία, από το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι απαραίτητη.

 

Απευθυνθείτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο Βοντετσιάνο Χαρίλαο για διαφοροδιάγνωση και καθοδήγηση στην κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κάθε πάθησης.