Καρκίνος Φωνητικών Χορδών

Ο καρκίνος φωνητικών χορδών πρόκειται  για μια μορφή καρκίνου του λάρυγγα. Ο ανδρικός πληθυσμός πλήττεται συχνότερα  απ’ ότι ο γυναικείος.

 

Πώς προκαλείται;

Το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στις φωνητικές χορδές. Επίσης, το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου. Τέλος, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV) έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις φωνητικές χορδές. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, είναι το περιβάλλον, οι συνθήκες εργασίας, το ατομικό  ιστορικό, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι συνύπαρξη και άλλων παθήσεων.

 

Καρκίνος φωνητικών χορδών: Συμπτώματα

Ο καρκίνος των φωνητικών χορδών μπορεί να εκδηλωθεί με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Βράγχος φωνής
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος κατά την κατάποση
  • Πόνος που αντανακλά στο αυτί
  • Απώλεια βάρους
  • Εμφάνιση διόγκωσης στον τράχηλο
  • Δύσπνοια
  • Αιμόπτυση

 

Καρκίνος φωνητικών χορδών και αντιμετώπιση

Η θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο φωνητικών χορδών εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, δηλαδή το μέγεθος και το σημείο του όγκου, καθώς και την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος των φωνητικών χορδών μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπιση. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και τοποθετείται δια μέσου του στόματος, το λαρυγγοσκόπιο. Με τη βοήθεια μικροσκοπίου και LASER Co2, καθαρίζεται η περιοχή των φωνητικών χορδών από την κακοήθεια.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, θεραπεία εκλογής είναι η ολική λαρυγγεκτομή, στοχεύοντας στην  πλήρη εξάλειψη της νόσου. Η λαρυγγεκτομή μπορεί να είναι και τμηματική, ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης. Με την ολική αφαίρεση του λάρυγγος διαχωρίζεται η αναπνευστική με την πεπτική οδό.

Έτσι, τα άτομα που υποβάλλονται σε λαρυγγεκτομή αναπνέουν και βήχουν μέσω ενός  στομίου, που ονομάζεται τραχειοστομία. Μπορούν να  σιτίζονται από το στόμα όπως και πριν την επέμβαση. Ο ασθενής, σε συνεργασία με εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, αντικαθιστά τον τυπικό τρόπο ομιλίας με άλλους τρόπους που δεν απαιτούν την ύπαρξη φωνητικών χορδών (π.χ. οισοφαγική ομιλία). Άλλος τρόπος ομιλίας είναι η τοποθέτηση βαλβίδας ομιλίας, είτε κατά την διάρκεια της επέμβασης, είτε σε δεύτερο χρόνο.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε συμπληρωματικά μετά το χειρουργείο, είτε σαν μοναδική θεραπεία, ανάλογα με την περίπτωση.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο επικουρικά, έχοντας συμπληρωματικό ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Συμπερασματικά, ο καρκίνος των φωνητικών χορδών είναι ιάσιμος, αρκεί να εντοπιστεί νωρίς. Η γρήγορη διάγνωσή του μπορεί να συμβάλλει στην άμεση και ριζική αντιμετώπισή του. Οποιαδήποτε αλλαγή στη φωνή ή κάποια παρατεταμένη βραχνάδα είναι σημάδια, τα οποία χρήζουν άμεσης διερεύνησης από έναν έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο.

 

 

Ο Δρ. Βοντετσιάνος Χαρίλαος Ωτορινολαρυγγολόγος Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο φωνητικών χορδών. Ο ιατρός σας εγγυάται αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου βασισμένη στις πιο σύγχρονες θεραπείες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τoν καρκίνο φωνητικών χορδών και τον τρόπο αντιμετώπισής του.