Τι είναι οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κοινώς κρεατάκια) είναι μικρές μάζες λεμφικού ιστού και βρίσκονται στο οπίσθιο τμήμα της μύτης, στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Ωστόσο, δεν είναι ορατές από το στόμα όπως οι αμυγδαλές.
Τα κρεατάκια είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς λειτουργούν σαν φίλτρα απέναντι σε βακτήρια και ιούς, βοηθώντας στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Κατά την παιδική ηλικία, τα κρεατάκια διογκώνονται λόγω της αυξημένης ανάγκης του οργανισμού να ανταποκριθεί στις λοιμώξεις.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αναπτύσσονται μέχρι περίπου την ηλικία των 3 με 5 ετών, όπου φτάνουν το μέγιστο μέγεθός τους και στη συνέχεια αρχίζουν να συρρικνώνονται. Κατά την ενηλικίωση έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Ποια είναι τα συμπτώματα των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων;
Τα κρεατάκια συνιστούν μία από τις συχνότερες αιτίες ρινικής απόφραξης κατά την παιδική ηλικία.
Όταν διογκώνονται σημαντικά, εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αέρα από τη μύτη, δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή, με αποτέλεσμα το παιδί να αναπνέει από το στόμα.
Τα εμφανή συμπτώματα που παρατηρούνται στα παιδιά είναι:
- Βαριά αναπνοή
- Προβλήματα στον ύπνο
- Υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου)
- Ροχαλητό
- Βουλωμένη μύτη
- Ένρινη ομιλία
- Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό
- Αναπνοή με ανοιχτό στόμα, λόγω της ρινικής απόφραξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό στόμα και σκασμένα χείλη.
- Απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας – όργανο που ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του αυτιού
- Προβλήματα ακοής λόγω της εκκριτικής ωτίτιδας (συγκέντρωση του υγρού πίσω από το τύμπανο)
- Πόνος στα αυτιά
- Προβλήματα στα δόντια (ορθοδοντικές ανωμαλίες)
- Παραμόρφωση των οστών της γνάθου
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται από ιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος ρωτάει σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί και πραγματοποιεί κλινική εξέταση, η οποία συμπληρώνεται είτε με απλή ακτινογραφία του ρινοφάρυγγα, είτε με τη χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου.
Ποια είναι θεραπεία των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων;
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ο ιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή και συνιστά παρακολούθηση.
Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για το αν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων αποφασίζεται από τον ιατρό και τους γονείς αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από την φαρμακευτική αγωγή και αν είναι έντονες οι παρακάτω ενδείξεις:
- Υπνική άπνοια
- Συχνές ωτίτιδες
- Προβλήματα στην ακοή – Η μειωμένη ακοή στην παιδική ηλικία, πολλές φορές συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην ομιλία.
- Αλλαγή σχήματος του προσώπου
- Σύγκλειση δοντιών
Ισχύει πως τα κρεατάκια δεν πρέπει να βγαίνουν γιατί είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος;
Τα κρεατάκια λειτουργούν σαν φίλτρο για τους ιούς και τα μικρόβια μέχρι την ηλικία των τριών ετών περίπου. Όταν όμως διογκωθούν και αποφράξουν τη ρινική οδό και τις ευσταχιανές σάλπιγγες, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο παιδί. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις λοιμώξεις.
Πώς πραγματοποιείται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων;
Η αδενοειδεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία, δεν απαιτούνται εξωτερικές τομές και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ο μικρός ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα!
Μετεγχειρητικά, ενδέχεται να υπάρχει ένας μικρός πονόλαιμος για λίγες ώρες, ενώ συστήνεται η επιστροφή στο σχολείο μετά από μία εβδομάδα για πλήρη ανάρρωση και αποφυγή λοιμώξεων. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση μαλακών και κρύων τροφών.
Η διάγνωση για την αφαίρεση των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρό ΩΡΛ. Αν έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο και μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας.