Βοντετσιάνος Χαρίλαος
Ωτορινολαρυγγολόγος Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου

ε

Σαν ιατρός πιστεύω ότι ο ασθενής πρέπει να μαθαίνει πολλά για την ασθένεια του και το πρόβλημα που τον απασχολεί. Έτσι κι αλλιώς σήμερα υπάρχει τεράστια πληροφορία και η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη και γρήγορη. Αυτό που με μάγεψε στην Ωτορινολαρυγγολογία, ήδη από το πανεπιστήμιο, ήταν το πολύ μεγάλο εύρος της ειδικότητος. Συνεχώς επεκτείνεται.
 Με την χειρουργική της βάσεως του κρανίου αγγίζει και συμπληρώνει την νευροχειρουργική. Με την ενδοσκοπική χειρουργική στην δακρυϊκή συσκευή  (ασκορρινοστομία) και στα προβλήματα του έσω τοιχώματος του οφθαλμικού κόγχου (αποσυμπίεση οπτικού νεύρου, εξόφθαλμο, όγκοι) συνεργάζεται με την οφθαλμολογία και ιδιαίτερα με τους  χειρουργούς του οφθαλμικού κόγχου.

  Έχει πλέον καθιερωθεί η οντότητα της χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου, που συμπεριλαμβάνει την χειρουργική του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών, της παρωτίδος και των άλλων σιελογόνων αδένων, του γναθοφαρυγγικού διαστήματος, του λάρυγγος και όλων των ειδών των λεμφαδενικών καθαρισμών.

Η παιδο-ωτορινολαρυγγολογία, η ωτοχειρουργική, η φωνομικροχειρουργική, η χειρουργική του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας και βέβαια η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων, συμπληρώνουν αλλά δεν ολοκληρώνουν το εύρος της ειδικότητος. Τομείς όπως η ακοολογία- νευροωτολογία, αλλεργιολογία, πλαστική χειρουργική του προσώπου, η τραυματολογία, έχουν επίσης προχωρήσει σε χώρους που αλληλεπικαλύπτονται με συγγενείς ειδικότητες.

Στην ωτορινολαρυγγολογία έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας. Έτσι χρησιμοποιούμε καθημερινά LASER, ραδιοσυχνότητες, υπερήχους, αλλά και ρομποτική χειρουργική σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Επιγραμματικά σας παρουσίασα κάποια πράγματα για την ειδικότητα που αγάπησα, την Ωτορινολαρυγγολογία.
 Την Θάλασσα δεν πρέπει να την φοβάσαι, πρέπει να την αγαπάς και να την σέβεσαι. Έτσι και την Ιατρική. Ο σεβασμός και η αγάπη, μας βοηθούν στην γνώση και στην κατάκτηση του δύσκολου στόχου της ίασης.

 

Η παιδο-ωρλ

Κατά την διάρκεια των δύο χρόνων ειδικότητας στο νοσοκομείο παίδων ’Η Αγία Σοφία’ με διευθυντή τον Γιώργο Χριστόπουλο και συνεργάτες τους Μιχάλη Χουλάκη, Γιάννη Οικονομίδη, Κων/νο Παρπούνα, Γιώργο Χέλμη, Μανώλη Κουδουμνάκη. Έχω επισκεφθεί δύο φορές (επισκέπτης ιατρός), το Children’s Hospital (Harvard Medical School) της Βοστώνης των ΗΠΑ. Εκεί παρακολούθησα την κλινική και χειρουργική δραστηριότητα της κλινικής με διευθυντή τον Gerald B. Healy και συνεργάτες τους Trevor J.McGill, Ellen M. Friedman.

 

Η ωτοχειρουργική

Κατά την διάρκεια των χρόνων της ειδικότητος στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στον βασικό μου δάσκαλο κ. Γιώργο Δοκιανάκη και στους συνεργάτες του Γιώργο Παπάζογλου, Μανώλη Χατζημανώλη, Γιώργο Γαβαλά, Νίκο Μαρσάν, Γιώργο Τερζάκη, Κων/νο Χρηστίδη, Διονύση Λουβερδή, Γιάννη Βαθυλάκη, Δημήτρη Λεφαντζή . Ακολούθως παρακολούθησα την κλινική και χειρουργική δραστηριότητα της ΩΡΛ κλινικής στο Massachusetts Eye and Ear Infirmery (Harvard Medical School) Boston, USA. Διευθυντής: Joseph B. Nadol, συνεργάτες: Michal J. McKenna, Steven D. Rauch, Saumil N. Merchant. Επίσης παρακολούθησα το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων και course του καθηγητή Harold F. Schuknecht. Εξετέλεσα εκσκαφή του κροταφικού οστού τόσο σε ξηρά όσο και σε φρέσκα κροταφικά, χρησιμοποιώντας και Argon LASER στην αναβολοτομή. Επισκέφθηκα την κλινική Gruppo Otologico του Mario Sanna στην Piacenza, Italy. Εκεί παρακολούθησα πολλές επεμβάσεις ωτοχειρουργικής και χειρουργικής βάσεως κρανίου (μέσου και οπίσθιου κρανιακού βόθρου). Πήρα μέρος σε course on microsurgery of the ear and lateral skull base και εξετέλεσα σε μερικά κροταφικά οστά όλες τις ωτοχειρουργικές επεμβάσεις υπό την καθοδήγηση του Mario Sanna.

 

Η φωνομικροχειρουργική

Η φωνομικροχειρουργική των φωνητικών χορδών. Massachusetts Eye and Ear Infirmery (Harvard Medical School) Boston, USA. Steven M. Zeitels.

 

Η χειρουργική στην δομή του λάρυγγος

Laryngeal Framework Course. Amsterdam The Netherlands. H.F. Mahieu.

 

Η χειρουργική με LASER

Course στην Taragona, Spain που διοργάνωσε η εταιρεία Sharplan. Παρακολούθησα την δραστηριότητα της κλινικής του W. Steiner (laser microsurgery demonstration and lectures on minimally invasive cancer therapy) στο Georg-August-Universitat, Gottingen, Germany. Course στο Paris, France από τον Jean Abitbol, στην μικροχειρουργική του λάρυγγος με LASER.

 

Η χειρουργική τραχήλου

Κατά την διάρκεια της ειδικότητάς μου στο νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στην παρακολούθηση του William W. Montgomery στο Massachusetts Eye and Ear Infirmery (Harvard Medical School) Boston, USA, στο Ultracision Workshop for ENT-Specialists, Hamburg-Norderstedt Germany.

 

Η ενδοσκοπική χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων

Course στο Graz, Austria του Heinz Stammberger. Παρακολούθησα την κλινική και χειρουργική δραστηριότητα της κλινικής του Wolfgang Draf στην Fulda Germany. Εξετέλεσα πολλές ενδοσκοπικές επεμβάσεις σε πτωματικό παρασκεύασμα στο εργαστήριο στο Massachusetts Eye and Ear Infirmery (Harvard Medical School) Boston, USA.

 

Συνεντέυξεις, Συνέδρια
Συνέντευξη στο MEDICAL SUCCESS STORIES