Ωτοσκλήρυνση

Το αυτί αποτελείται από το εξωτερικό, το μεσαίο και το εσωτερικό αυτί. Το ακουστικό ερέθισμα, δηλαδή ο ήχος που ακούμε ταξιδεύει δια μέσου του εξωτερικού αυτιού και φτάνει στο τύμπανο (τυμπανικός υμένας), κάνοντας το να δονείται. Η δόνηση αυτή, μεταδίδεται δια μέσου των τριών μικρών οσταρίων που βρίσκονται στο μέσο αυτί.

Τα τρία αυτά οστάρια ονομάζονται σφύρα, άκμονας και αναβολέας και σχηματίζουν την λεγόμενη ακουστική αλυσίδα. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, καθώς ευθύνονται για τη μεταφορά του ηχητικού κύματος – δηλαδή της δόνησης – στο εσωτερικό του αυτιού.

Στη συνέχεια, τα νευρικά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού διεγείρονται για να παράγουν νευρικά σήματα, που ο εγκέφαλος τα ερμηνεύει ως ήχο.

 

Τι είναι η ωτοσκλήρυνση;

Η ωτοσκλήρυνση αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους βαρηκοΐας, καθώς πρόκειται για μία πάθηση που προσβάλλει το μέσο ή/και το έσω αυτί.

Οφείλεται στην παθολογική δημιουργία μιας μη φυσιολογικής μορφής οστού (ωτοσκληρυντικός, ωτοσπογγιωτικός  ιστός), το οποίο περιβάλλει την βάση του αναβολέα, μειώνοντας σημαντικά τον ήχο που φτάνει στο εσωτερικό αυτί.

 

Η βαρηκοΐα που προκαλεί η ωτοσκλήρυνση μπορεί να είναι:

  • Βαρηκοϊα τύπου αγωγιμότητας:  προκύπτει από τη διακοπή του ηχητικού κύματος, προς τον κοχλία και το ακουστικό νεύρο
  • Βαρηκοΐα αντιλήψεως: προκύπτει από την προσβολή της ωτικής κάψας.

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι ασαφής, φαίνεται να υπάρχει κληρονομικότητα και δεν υπάρχει πρόληψη. Υπολογίζεται ότι 1 στους 200 ανθρώπους, πάσχει από ωτοσκλήρυνση, ενώ μπορεί να προσβληθεί μόνο το ένα αυτί ή και τα δύο. Η συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσης της νόσου είναι μεταξύ 20 και 50 ετών.

Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην επιδείνωση της πάθησης.

 

Ωτοσκλήρυνση: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η σταδιακή απώλεια της ακοής, η οποία πολλές φορές συνυπάρχει με αίσθηση πληρότητας, βουητά, ζαλάδα ή/και ίλιγγο.

Άλλο ένα σύμπτωμα που ενδέχεται να εμφανιστεί είναι η παρακουσία του Willis. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς αναφέρουν ότι η ακοή τους είναι καλύτερη όταν βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον (πχ μπαρ).

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωτοσκληρυνσης;

Η διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης πραγματοποιείται από ειδικό ΩΡΛ και περιλαμβάνει απαραίτητα:

  • Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
  • Εξέταση του αυτιού με μικροσκόπιο (ωτομικροσκόπηση)
  • Αναλυτικό ακουολογικό έλεγχο (ακουόγραμμα, τυμπανόγραμμα, έλεγχος ακουστικών αντανακλαστικών, εξέταση με τονοδότες)

 

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης έχει πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της ακοής, καθώς και την απαλλαγή από επιβαρυντικά συμπτώματα όπως το βουητό και οι ζαλάδες.

Η αντιμετώπιση γίνεται:

  • Με εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ένταση του ηχητικού κύματος, με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να υπερβεί το εμπόδιο που δημιουργείται από το παθολογικό οστό.

 

  • Με χειρουργική επέμβαση (αναβολοτομή): Πρόκειται για μία μικροχειρουργική τεχνική, με άριστα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

 

 

  • Χρήση των LASER: Πραγματικά βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη έκβαση της επέμβασης με λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα και επιπλοκές, σε σχέση με τις άλλες τεχνικές. Με ωτοχειρουργική εμπειρία και ενασχόληση για 25 χρόνια και χρήση του LASER CΟ2 στην αναβολοτομή τα τελευταία 18 χρόνια, πλέον εφαρμόζουμε την πλέον σύγχρονη τεχνική με χρήση ενδοσκοπίου και φορητού διοδικού LASER 980nm
    Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η τοπική με σύγχρονη καταστολή. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείται και το κλασσικό ωτοχειρουργικό μικροσκόπιο. Το διοδικό LASER μας βοηθά να έχουμε αναίμακτη και ατραυματική τεχνική με ελάχιστο ερεθισμό του λαβυρίνθου και ως εκ τούτου να μειωθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής ζάλης και ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ταχύτερα. Το ενδοσκόπιο μας βοηθά να εξερευνήσουμε περιοχές του μέσου ωτός με μεγάλη μεγέθυνση και να αλλάξουμε τη γωνία πρόσβασης, όπως επιθυμούμε.
    Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1 – 1.5 ώρα και ο ασθενής την επόμενη ημέρα πηγαίνει στο σπίτι του.

Πλεονεκτήματα Laser

Οι επεμβάσεις με laser προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως:

  • Αναίμακτη τεχνική
  • Ελάχιστα τραυματική τεχνική
  • Μη ερεθισμός του λαβυρίνθου
  • Αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων όπως: επιπλέουσα πλάκα, προπετές  προσωπικό νεύρο, παχιά πλάκα του αναβολέα
  • Φορητότητα του διοδικού LASER, που μας επιτρέπει την χειρουργική επέμβαση σε κλινικές που δεν παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό
  • Μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών (ζάλη).

 

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπίου

Η χρήση ενδοσκοπίου επίσης οδηγεί σε:

  • Αποφυγή ενδοωτιαίας τομής
  • Επισκόπηση και πρόσβαση του μέσου ωτός υπό γωνία
  • Μεταβαλλόμενη μεγέθυνση ανάλογα με το πόσο πλησιάζει το ενδοσκόπιο στο χειρουργικό πεδίο

Συμπερασματικά, οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να καλυτερεύσουμε την τεχνική μας, έτσι ώστε η έκβαση της επέμβασης να είναι άρτια και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ελάχιστες.