Τα παιδιά αποτελούν μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα ασθενών καθώς η επικοινωνία μαζί τους απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση από μέρους του ιατρού, προκειμένου να μην αποκτήσουν τραυματική εμπειρία σε σχέση με την ιατρική επίσκεψη.
Η προσέγγιση του ιατρού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού, για να μπορέσει το ίδιο να αισθανθεί εξοικείωση και να είναι πρόθυμο να ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες. Για το λόγο αυτό, η επικοινωνία πρέπει να γίνεται σε ένα πολύ ευχάριστο για το παιδί περιβάλλον, μέσα από το παιχνίδι.
Τα βρέφη, και τα παιδιά καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν ωτορρινολαρυγγολογικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανωριμότητος του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανατομίας που δεν έχει ολοκληρωθεί στην τελική της μορφή.
Ποια είναι τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα των παιδιών;
Η πιο συχνές λοιμώξεις που προσβάλλουν τα παιδιά είναι:
- Ωτίτιδα:
Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μία ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στα παιδιά. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η πλειοψηφία των παιδιών έχει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας μέχρι την ηλικία των τριών ετών.
Η εκκριτική ωτίτιδα (ωτίτιδα με υγρό) είναι το πιο συχνό και χρονοβόρο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας.
- Αλλεργική ρινίτιδα:
Η αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζεται λόγω της ευαισθησίας του ρινικού βλεννογόνου σε κάποιο αλλεργιογόνο (πχ γύρη των λουλουδιών, τρίχες ζώων, σκόνη, κά).
- Αμυγδαλίτιδα:
Η αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά, λόγω της έντονης φλεγμονής των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς.
- Ιγμορίτιδα:
Η ιγμορίτιδα δεν είναι συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα ιγμόρια στην πολύ μικρή ηλικία. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά συχνές οι ρινίτιδες, που συνοδεύουν το κοινό κρυολόγημα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.
Εκτός των λοιμώξεων, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για:
- Τις υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση στα παιδιά, που εμποδίζει την σωστή λειτουργία της αναπνοής και δημιουργεί επεισόδια υπνικής άπνοιας, κακού ύπνου, διαταραχή στην ανάπτυξη της άνω γνάθου και των δοντιών, διαταραχή συγκέντρωσης, νυχτερινή ενούρηση, περιορισμένες αθλητικές δραστηριότητες.
Η θεραπεία συνήθως είναι χειρουργική ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
- Την παιδική βαρηκοΐα
Η μέση ηλικία διάγνωσης της βαρηκοϊας ή της απώλειας ακοής στα παιδιά, είναι μεταξύ 12 εώς 25 μηνών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού, να διαγνωσθεί εγκαίρως, προκειμένου να τοποθετηθούν ακουστικά βαρηκοϊας.
- Τις συγγενείς παθήσεις
- Στον τράχηλο: κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου, βραγχιακές κύστεις και συρίγγια, δερμοειδείς κύστεις, κυστικό ύγρωμα.
- Στον λάρυγγα: συγγενείς μεμβράνες φωνητικών χορδών, λαρυγγομαλακία, υπογλωττιδική στένωση, αιμαγγίωμα λάρυγγος.
- Στην μύτη: ατρησία ρινικής χοάνης
- Στο αυτί: προωτιαία συρίγγια, ατρησία έξω ακουστικού πόρου, συγγενές χολοστεάτωμα
Ο ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου Χ. Βοντετσιάνος έχει εξειδικευτεί στην παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία στο νοσοκομείο παίδων ’Η Αγία Σοφία’, ενώ έχει παρακολουθήσει σαν επισκέπτης ιατρός την κλινική και χειρουργική δραστηριότητα του Children’s Hospital (Harvard Medical School) της Βοστώνης των ΗΠΑ. Τέλος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην ιατρική προσέγγιση στην παιδική ηλικία.