Τι είναι οι πολύποδες ρινός;
Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί, καλοήθεις σχηματισμοί της μύτης, χρώματος γκρίζου ή λευκού και μοιάζουν με σταγόνες ή τσαμπιά από σταφύλι.
Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο στις ρινικές θαλάμες ή στους παραρρίνιους κόλπους. Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται στην περιοχή του προσώπου και επικοινωνούν με τη μύτη μέσω μικρών στομίων ώστε να διευκολύνεται η ροή του αέρα και της βλέννας.
Όταν είναι μικροί σε μέγεθος δεν δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το μέγεθός τους, ενδέχεται να επιδεινώσουν ή ακόμα και να διακόψουν πλήρως τον αερισμό και την επικοινωνία της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Ποια είναι τα αίτια;
Τα αίτια που προκαλούν τους ρινικούς πολύποδες, δεν είναι πλήρως γνωστά, αλλά συνδέονται με πολλούς παράγοντες όπως:
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Άσθμα
- Κυστική ίνωση
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Κληρονομικότητα
- Αλλεργία σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιμπουπροφαίνη
Τι συμπτώματα έχουν οι πολύποδες ρινός;
Οι πολύποδες μύτης προκαλούν συχνά επεισόδια ιγμορίτιδας και παρουσιάζουν κάποια ή όλα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ρινική καταρροή – έκκριση βλέννας
- Μειωμένη όσφρηση ή ακόμα και ανοσμία
- Μειωμένη γεύση
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στα πάνω δόντια
- Αίσθημα πίεσης στο μέτωπο και στο πρόσωπο
- Ροχαλητό
- Υπνική άπνοια
- Ρινορραγία
- Συχνές εξάρσεις ιγμορίτιδας
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από Ωτορινολαρυγγολόγο και περιλαμβάνει:
- Ιατρικό ιστορικό
- Ενδοσκόπηση μύτης: Πραγματοποιείται με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο για λεπτομερή έλεγχο του βλεννογόνου και των παραρρίνιων κόλπων
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία: Παρέχουν πληροφορίες για την ακριβή ύπαρξη, τη θέση και το μέγεθος των πολυπόδων ενώ δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό να αξιολογήσει τόσο την έκταση της φλεγμονής, όσο και την παρουσία άλλου τύπου βλαβών στη ρινική κοιλότητα.
- Τεστ αλλεργίας: Δερματικά ή εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό ειδικών αντισωμάτων σε διάφορα αλλεργιογόνα
Ποιά είναι η θεραπεία των πολυπόδων μύτης;
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική
Η συντηρητική θεραπεία είναι φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να μικρύνει το μέγεθός τους. Συνήθως περιλαμβάνει:
Ρινικά spray κορτικοστεροειδών που βοηθούν σημαντικά στη συρρίκνωση των πολυπόδων και στην ανακούφιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.
Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ρινικά διαλύματα.
Αντιισταμινικά φάρμακα που ελαττώνουν τη φλεγμονή
Αντιβιοτικά και
Χάπια κορτιζόνης
Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει σημαντικά στην υποχώρηση των πολυπόδων, χωρίς όμως να έχει μόνιμα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.
Όταν η φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα και οι πολύποδες υποτροπιάζουν με μεγάλη συχνότητα, τότε ενδεχομένως να κρίνεται αναγκαία η αφαίρεσή τους. Στη σύγχρονη ρινολογία, τη λύση δίνει η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων Κόλπων (Functional Endoscopic Sinus Surgery-FESS).
Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτέλεσε μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σε όλη την ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με λεπτά ενδοσκόπια και είναι ελάχιστα παρεμβατική αφού δεν απαιτούνται εξωτερικές τομές όπως στην κλασσική χειρουργική. Γίνεται από εξειδικευμένους Ωτορινολαρυγγολόγους και προϋποθέτει γενική νάρκωση. Στα μεγάλα της πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται ότι προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ασθενή, χωρίς να ταλαιπωρείται μετεγχειρητικά.
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι την επόμενη ημέρα και να επανέλθει στην εργασία του 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση, αν δεν απαιτείται σωματική δραστηριότητα.
Η επεμβατική θεραπεία έχει 2 βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη φαρμακευτική.
Οι πολύποδες αφαιρούνται ολικά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες υποτροπής.
Διευρύνονται τα στόμια των ιγμορείων, διευκολύνοντας τη ροή αέρα και βλέννας
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυπόδων της μύτης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό χειρουργικής και φαρμακευτικής θεραπείας και προϋποθέτει την τακτική παρακολούθηση από εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο.