Πολύποδες Λάρυγγα

Η φωνή μας παράγεται με τις κινήσεις των φωνητικών χορδών που βρίσκονται στην κοιλότητα του λάρυγγα.

Κατά την ομιλία, ο αέρας που διέρχεται από τους πνεύμονες, περνάει από τις φωνητικές μας χορδές και τις δονεί, με αποτέλεσμα να παράγεται ήχος.  Οι φωνητικές χορδές του ανθρώπου έχουν τη δυνατότητα να πάλλονται 80-100 φορές το δευτερόλεπτο!

Όταν η φυσιολογική δόνηση των φωνητικών χορδών παρεμποδίζεται από οποιοδήποτε εξωγενή παράγοντα, δημιουργείται πρόβλημα στη φωνή.

 

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες στον λάρυγγα; 

Η βασική συμπτωματολογία του πολύποδα λάρυγγα είναι:

  • Βραχνάδα στη φωνή
  • Αναπνευστική φωνή (διαφεύγει αέρας όταν συγκλείνουν οι φωνητικές χορδές)
  • Τραχιά φωνή
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Ενόχληση στην κατάποση
  • Αλλαγή της συχνότητας της φωνής
  • Κόπωση κατά την ομιλία
  • Διακοπή της φωνής

 

Πολύποδες Λάρυγγα: Ποια είναι τα αίτια; 

Μακροχρόνια ¨κακή¨ χρήση της φωνής

Οξύ τραυματισμό φωνητικών χορδών (δυνατή φώνηση, ουρλιαχτό)

Τραγούδι με ¨λάθος¨ τοποθέτηση

Γαστροοισοφαγική – λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Κάπνισμα

Κατανάλωση αλκοόλ

Εργασία σε κακές συνθήκες περιβάλλοντος

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Η διάγνωση των πολυπόδων του λάρυγγα πρέπει να γίνεται από ειδικό ΩτοΡινοΛαρυγγολόγο.

Η ενδοσκόπηση λάρυγγος – υποφάρυγγος γίνεται με άκαμπτο ενδοσκόπιο ή με εύκαμπτο ρινοφαρυγγοσκόπιο. Σκοπός της εξέτασης είναι η μελέτη και η video-καταγραφή της ανατομίας και της λειτουργίας των φωνητικών χορδών, αλλά και ο έλεγχος της βάσης της γλώσσας, του υποφάρυγγα και της αρχής του οισοφάγου.

Το άκαμπτο ενδοσκόπιο, μας δίνει πληροφορίες με μεγάλη μεγέθυνση και ευκρίνεια. Παρότι σε μερικούς ασθενείς, λόγω αντανακλαστικών, μπορεί να χρειασθεί ψεκασμός με spray ξυλοκαϊνης, συνήθως είναι εύκολα ανεχτή εξέταση και η διάρκειά της είναι περίπου 1 λεπτό.

Το εύκαμπτο ενδοσκόπιο εισάγεται από την μύτη, χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί ψεκασμός με spray ξυλοκαϊνης. Ο ιατρός ελέγχει την μύτη, τον ρινοφάρυγγα, τον φάρυγγα, το πίσω μέρος της γλώσσας και βέβαια τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Η εξέταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην φωνιατρική εκτίμηση, στον έλεγχο για το ροχαλητό και στην εκτίμηση της κατάποσης.

Η στροβοσκόπηση μας δείχνει το φωνητικό κύμα και μπορεί να συμβάλει στην διαφορική διάγνωση διαφόρων παθήσεων των φωνητικών χορδών (πολύποδας-κύστη, κακοήθεια, κά). Η αξία της είναι σημαντική στην φωνιατρική εκτίμηση.

 

Πότε απευθυνόμαστε στον ιατρό;

Αν η φωνή παραμένει βραχνή για πάνω από 10-15 ημέρες

 

Πολύποδες Λάρυγγα – Αντιμετώπιση και Θεραπεία

 Η αντιμετώπιση των οζιδίων και των πολυπόδων του λάρυγγα, είναι αρχικά συντηρητική και αν κρίνεται απαραίτητο, χειρουργική.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Λογο-Φωνο-θεραπεία
  • Εκπαίδευση της φωνής
  • Διαρκή ενυδάτωση
  • Ύγρανση του λάρυγγα με εισπνοές υδρατμών
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης
  • Αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Όταν οι πολύποδες έχουν αυξημένο μέγεθος, δημιουργούν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα για τον ασθενή και κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Η χειρουργική θεραπεία:

Πραγματοποιείται με τις πλέον σύγχρονες ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους με τη χρήση εργαλείων μικροχειρουργικής ή/και με χρήση Laser CO2

Η διαδικασία αφαίρεσης των πολυπόδων λάρυγγα ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπηση και πραγματοποιείται με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και άκαμπτου λαρυγγοσκοπίου, διαστοματικά, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική τομή.

Το υλικό που αφαιρείται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί αν υποκρύπτει κάποια κακοήθεια.

Η μικρολαρυγγοσκόπηση εφαρμόζεται όταν έχουμε πολύποδες, κύστεις, εκφυλισμένα οζίδια και άλλες καλοήθεις η κακοήθεις παθήσεις των φωνητικών χορδών. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για 6-8 ώρες, χωρίς να χρειαστεί διανυκτέρευση.