Θυρεοειδεκτομή

Θυρεοειδεκτομή

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποιος ο ρόλος του;

Πρόκειται για έναν αδένα που ανήκει στο ενδοκρινικό σύστημα και έχει σχήμα πεταλούδας. Βρίσκεται στον τράχηλο μπροστά από το λάρυγγα και τη τραχεία. Αποτελείται από 2 λοβούς οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους μέσω του ισθμού. Ο ρόλος του θυρεοειδούς είναι να παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του ανθρώπου και εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία όλων των συστημάτων.  Πιο συγκεκριμένα, ο θυρεοειδής παράγει την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την θυροξίνη (Τ4). Ο θυρεοειδής και οι λειτουργίες του ελέγχονται από την Υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του εγκεφάλου πίσω και άνω από την μύτη. Από εδώ ρυθμίζεται και η ορμόνη που ονομάζεται TSH.

Ποιες είναι οι παθήσεις του Θυρεοειδούς

 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Θυρεοειδίτιδες
 • Καρκίνος
 • Πολυοζώδης Βρογχοκήλη
 • Τοξικό Αδένωμα
 • Νόσος του Graves
 • Διαταραχές στην λήψη του Ιωδίου

 

Τι είναι η θυρεοειδεκτομή και πότε χρειάζεται;

Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται ολική ή μερική ή υφολική αφαίρεση του θυροειδούς αδένα. Η θυρεοειδεκτομή είναι απαραίτητη αν:

 • Υπάρχει καλοήθης διόγκωση του θυρεοειδούς, δηλαδή πολυοζώδης βρογχοκήλη, που προκαλεί προβλήματα όπως πίεση στον οισοφάγο και την τραχεία, δυσμορφία, διαταραχή κατάποσης, ή είναι καταδυόμενη και πιέζει τα μεγάλα αγγεία οπισθοστερνικά.
 • Έχει δημιουργηθεί υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή ανεξέλεγκτη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που δεν ρυθμίζεται φαρμακευτικά.
 • Τοξικό αδένωμα.
 • Καρκίνος του θυρεοειδούς.

Φυσικά, η λύση της θυρεοειδεκτομής, υλοποιείται στην περίπτωση που οι συντηρητικές θεραπείες ή η φαρμακευτική αγωγή έχουν αποτύχει.

 

Ποια η διαδικασία της ολικής θυρεοειδεκτομής;

Αρχικά χορηγείται γενική αναισθησία στον ασθενή. Η εγχείρηση ξεκινάει με μια τομή 3-4 εκατοστών στον τράχηλο. Αναγνωρίζεται η μέση γραμμή και απωθούνται οι μύες στα πλάγια, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί ο αδένας. Παρασκευάζεται προσεκτικά ο αδένας, αναγνωρίζονται και διατηρούνται οι παραθυρεοειδείς αδένες (2+2), αναγνωρίζονται τα κάτω λαρυγγικά νεύρα, γίνεται χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη και αφαιρείται ο αδένας. Επιμελής και προσεκτική αιμόσταση, τοποθέτηση παροχέτευσης κενού, συρραφή  του τραύματος συνήθως με ενδοδερμική ραφή για άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες, και ο ασθενής νοσηλεύεται για μια-δύο ημέρες. Γίνεται παρακολούθηση του ασβεστίου του αίματος τις 3 πρώτες ημέρες και μετά από μια εβδομάδα. Από την στιγμή που έχει γίνει ολική θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει αγωγή υποκατάστασης με θυροξίνη (Τ4), εφ’ όρου ζωής.

 

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν μετά την θυρεοειδεκτομή;

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η θυρεοειδεκτομή συνοδεύεται από κάποιες επιπλοκές. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν είναι η φλεγμονή, η αιμορραγία, η υπασβεστιαιμία και η μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη παράλυση των φωνητικών χορδών.

 

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος Βοντετσιάνος Χαρίλαος είναι Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να σας εξετάσει και να προτείνει τις πιο κατάλληλες θεραπείες για το πρόβλημά σας. Αντιμετωπίστε άμεσα οτιδήποτε σας απασχολεί, εμπιστευόμενοι τους ειδικούς.