Αμυγδαλεκτομή

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή;

Οι αμυγδαλές είναι δύο μάζες λεμφικού ιστού, οβάλ σχήματος και βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος της στοματικής κοιλότητας – μία αμυγδαλή σε κάθε πλευρά. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων.

Η αμυγδαλεκτομή αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση των αμυγδαλών. Πρόκειται για μια συνήθη επέμβαση τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά. Στις προηγούμενες δεκαετίες η αμυγδαλεκτομή αποτελούσε λύση για την αντιμετώπιση των συχνών λοιμώξεων ή φλεγμονών των αμυγδαλών.

Σήμερα, η αμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται και για άλλες παθήσεις όπως για αναπνευστική διαταραχή του ύπνου (υπνική άπνοια), αλλά μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί θεραπεία όταν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά ή δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Πότε κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση των αμυγδαλών;

Ο ΩΡΛ κατόπιν λήψης ιατρικού ιστορικού και κλινικής εξέτασης του ασθενούς θα αποφασίσει αν η αμυγδαλεκτομή κρίνεται απαραίτητη.

Οι συνήθεις ενδείξεις που οδηγούν σε αμυγδαλεκτομή είναι:

  • Μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών
  • Επαναλαμβανόμενη, χρόνια ή σοβαρή αμυγδαλίτιδα
  • Αιμορραγία των αμυγδαλών
  • Αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με πρησμένες αμυγδαλές
  • Συχνό και δυνατό ροχαλητό
  • Περιόδους κατά τις οποίες σταματάει η αναπνοή κατά τον ύπνο (άπνοιες ύπνου)
  • Καρκίνος των αμυγδαλών
  • Άλλες σπάνιες ασθένειες των αμυγδαλών

 

Πώς να προετοιμαστώ για την επέμβαση;

Πριν την επέμβαση, πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα δύο εβδομάδες πριν. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα, βότανα ή βιταμίνες που παίρνετε.

Η κατανάλωση φαγητού επιτρέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας της επέμβασης. Το γεμάτο στομάχι, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν χορηγούμε γενική αναισθησία.

Φροντίστε να προγραμματίσετε την ανάρρωση στο σπίτι σας. Κάποιος θα πρέπει να σας οδηγήσει στο σπίτι και να σας βοηθήσει για τουλάχιστον τις πρώτες δύο ημέρες μετά την αμυγδαλεκτομή.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ανάρρωση;

Η ανάρρωση μετά από μια επέμβαση αμυγδαλεκτομής διαρκεί 7 με 10 ημέρες.

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγονται τροφές που δυσκολεύουν την κατάποση ή μπορεί να προκαλέσουν τραύμα στα σημεία της αμυγδαλεκτομής.

Προτείνονται μαλακές τροφές που δεν προκαλούν πόνο κατά την κατάποση και δεν τραυματίζουν τη χειρουργημένη περιοχή. Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τα όξινα και τα πικάντικα φαγητά, καθώς προκαλούν τσούξιμο και οίδημα.

Τέλος, οι ζεστές τροφές και τα ροφήματα όπως το τσάι ή ο καφές αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Πρέπει να προτιμώνται κρύες και ταυτόχρονα μαλακές τροφές όπως σούπες, γιαούρτια, παγωτά και κρέμες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Η ανάπαυση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσης μετά από μία επέμβαση.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, αφού φυσικά έχει προηγηθεί αξιολόγηση του ΩΡΛ. Καθώς ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε ένα χειρουργείο, είναι απαραίτητη η έγκριση του ιατρού προκειμένου να ξεκινήσουν δραστηριότητες όπως η σωματική άσκηση.

Ακόμα, χορηγείται αντιβίωση για περίπου 5 ημέρες προκειμένου να προληφθούν τυχόν επιμολύνσεις.

Τέλος, είναι αναγκαία η αποχή από το κάπνισμα τουλάχιστον μέχρι την πλήρη επούλωση του τραύματος.