Χειρουργική ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ

Τι είναι η παιδο-ΩΡΛ;

Η παιδο-ΩΡΛ είναι μια εξειδίκευση της ωτορινολαρυγγολογίας, που έχει ως αντικείμενο τις παθήσεις των αυτιών, της μύτης, του στόματος και του στοματοφάρυγγος, καθώς και του λάρυγγος και του τραχήλου, που εμφανίζονται στα παιδιά.

Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και ενασχόληση από τον γιατρό. Γι’ αυτό το λόγο, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα που να αφορούν σ’αυτές τις περιοχές, θα ήταν καλύτερα να επισκεφθεί έναν παιδο-ΩΡΛ ώστε να το εξετάσει, να θέσει την διάγνωση και να προτείνει την θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η αντιμετώπιση γίνεται με συντηρητικές μεθόδους. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις, στις οποίες η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα παιδιά.

χειρουργικη παιδο-ωρλ

Ποιες παθήσεις συγκαταλέγονται στη Χειρουργική παιδο-ωρλ;

 Οι πιο κοινές παθήσεις που αφορούν στα παιδιά και θα χρειασθεί να χειρουργηθούν, είναι η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων ή κρεατάκια, η υπερτροφία ή/και οι φλεγμονές των αμυγδαλών, η εκκριτική ωτίτιδα ή ωτίτιδα με υγρό.

Υπάρχουν όμως και αρκετές ακόμα καταστάσεις που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία και θα χρειασθούν χειρουργείο. Όπως, η διάτρηση του τυμπανικού υμένα, αφεστώτα ώτα, συγγενές χολοστεάτωμα, συγγενείς παθήσεις στην μύτη (ατρησία ρινικών χοανών), σχιστίες, παθήσεις στην υπερώα, χαλινός γλώσσας, λαρυγγική μεμβράνη των φωνητικών χορδών, θηλώματα λάρυγγος, αιμαγγίωμα  λάρυγγος, υπογλωττιδική στένωση, λαρυγγομαλακία, βραγχιακή κύστη, κύστη θυρεογλωσσικού πόρου,  αφαίρεση ξένου σώματος από την μύτη, το αυτί, τους βρόγχους, τον οισοφάγο και άλλες σπανιότερες καταστάσεις.

 

Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)

Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή κρεατάκια αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες χειρουργικής επέμβασης στην παιδική ηλικία.

Η πάθηση αυτή προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα στο παιδί, όπως ροχαλητό, αναπνοή από το στόμα, ρινίτιδα, ωτίτιδα, εκνευρισμό, διαταραχή στην ανάπτυξη της άνω γνάθου, διαταραχή στην σωματική ανάπτυξη. Για να απαλλαγεί από αυτά, απαιτείται χειρουργική  αφαίρεση  των αδενοειδών εκβλαστήσεων (Αδενοτομή) με γενική αναισθησία. Η επέμβαση συνήθως δεν απαιτεί νοσηλεία, γίνεται σε επίπεδο day clinic και το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

 

Υπερτροφία Αμυγδαλών

Συχνά, η υπερτροφία των αμυγδαλών συνυπάρχει με τα κρεατάκια και εμφανίζεται με έντονο ροχαλητό και πολλές φορές υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου για πάνω από 10 δευτερόλεπτα)

Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση (1η στις απόλυτες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής), η οποία χρήζει χειρουργικής  επέμβασης με την κατάλληλη καθοδήγηση του ΩΡΛ, παιδο-ΩΡΛ.

 

Ωτίτιδα

Για τα διάφορα είδη ωτίτιδος που παρουσιάζονται στα παιδιά, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι θεραπείας.

  • Για την οξεία μέση ωτίτιδα, όπου ο πόνος είναι αφόρητος, η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αναλγητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.
  • Για την εκκριτική ωτίτιδα, που δεν υπάρχει πόνος, παρά μόνο βαρηκοϊα, αν δεν βελτιωθεί με συντηρητικό τρόπο, τότε η μυριγγοτομή (παρακέντηση του τυμπανικού υμένα) και η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός (tubes), είναι η ενδεδειγμένη λύση.
  • Για την χρόνια ωτίτιδα (διάτρηση του τυμπάνου, χολοστεάτωμα), που μπορεί να ταλαιπωρεί ένα παιδί αρκετό χρονικό διάστημα, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

χειρουργικη παιδο-ωρλ

Η χρήση των LASER στην παιδο ΩΡΛ

χειρουργικη παιδο-ωρλ χειρουργικη παιδο-ωρλ

Ο ιατρός Χάρης Βοντετσιάνος, χρησιμοποιεί  το Laser CO2 και το διοδικό Laser 980nm (εταιρεία ARC) με λεπτή ίνα, σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων. Η εμπειρία του ξεπερνά την 20ετία.

Εφαρμογές των LASER: στην αμυγδαλεκτομή, στη διατομή χαλινού γλώσσας ή άνω χείλους, στην λαρυγγομαλακία, στην λαρυγγική μεμβράνη, σε θηλώματα λάρυγγος, σε αιμαγγιώματα λάρυγγος, σε υπογλωττιδική στένωση, σε ρινορραγίες, στην ατρησία ρινικών χοανών, σε συμφύσεις ρινός.

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να απευθυνθούν οι γονείς για τη θεραπεία;

Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έμπειρο και εξειδικευμένο Παιδο-ΩΡΛ που να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί και το πιο περίπλοκο περιστατικό, φροντίζοντας το παιδί και  λύνοντας το πρόβλημα.

Ο Χειρουργός ΩΡΛ Βοντετσιάνος Χαρίλαος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζει. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση του στην Ωτορινολαρυγγολογία και στην παιδολαρυγγολογία καθώς και η μακροχρόνια εμπειρία του στην θεραπεία παθήσεων που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία είναι εγγύηση για την προστασία της υγείας κάθε παιδιού.