Στραβό Ρινικό Διάφραγμα

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι η ανατομική δομή που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και αποτελεί το χώρισμα που διαμορφώνει τις δύο ρινικές κοιλότητες (ρουθούνια). Ένα φυσιολογικό ρινικό διάφραγμα πρέπει να είναι σχετικά ίσιο και στην μέση γραμμή. Ο ρόλος του διαφράγματος της μύτης είναι καθοριστικής σημασίας για την ροή του εισπνεόμενου αέρα δια μέσου της μύτης. Οποιασδήποτε μορφής σκολίωση ή περεκτόπιση, όχι μόνο επηρεάζει το σχήμα της μύτης, δημιουργώντας παραμορφώσεις, αλλά ενδέχεται και να προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία της αναπνοής. Το γεγονός αυτό, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παθολογιών που επηρεάζουν ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα. Το ρινικό διάφραγμα αποτελείται από ένα τμήμα χόνδρινο (πρόσθια) και ένα τμήμα οστέϊνο στο οπίσθιο τμήμα και στο έδαφος της μύτης.

stravo-diafragma

Στραβό διάφραγμα: Αίτια

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα αίτια του στραβού ρινικού διαφράγματος, αποτελούν:

 1. Ιδιοπαθής αιτιολογία. Κληρονομική προδιάθεση (ασαφής)
 2. Παρεκτόπιση κατά τη διάρκεια του τοκετού
 3. Επιπλοκή επεμβάσεων στην μύτη όπως διαρρινική υποφυσεκτομή
 4. Τραυματισμός του οστέϊνου ή χονδρινού μέρους της μύτης

  

Ποια είναι τα συμπτώματα του στραβού διαφράγματος;

Ωστόσο, πολύ συχνά η μη φυσιολογική αναπνοή δημιουργεί προβλήματα σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

 • πονοκέφαλοι
 • αίσθημα συμφόρησης (μπούκωμα της μύτης) και αίσθηση βάρους στο πρόσωπο
 • δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων
 • ξηρότητα στον λαιμό και στον φάρυγγα
 • ξηρός βήχας, χωρίς να υπάρχει λοίμωξη
 • ρινορραγία
 • αίσθημα κούρασης λόγω της έλλειψης ύπνου και μη ικανοποιητικής αναπνοής
 • επεισόδια υπνικής αϋπνίας
 • ροχαλητό
 • παθήσεις της φωνής
 • ωτίτιδες
 • φαρυγγίτιδες

Σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται παράλληλα με άλλες παθήσεις όπως συχνές αλλεργίες, ρινίτιδες, άσθμα, το στραβό διάφραγμα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της αναπνοής, με αποτέλεσμα η ένταση των παραπάνω συμπτωμάτων να εντείνεται.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ΩτοΡινοΛαρυγγολόγο.

Στραβό διάφραγμα: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται με την πρόσθια ρινοσκόπηση και με ενδοσκόπηση της μύτης. Για την εξέταση χρησιμοποιούνται άκαμπτα ενδοσκόπια που είναι συνδεδεμένα με ψηφιακή κάμερα, διευκολύνοντας σημαντικά τον ΩΡΛ να έχει πλήρη εικόνα του εσωτερικού της ρινικής κοιλότητας και του βαθμού σκολίωσης του διαφράγματος. Ακόμα, με την ενδοσκόπηση, δίνεται η δυνατότητα στον ιατρό να έχει πρόσβαση εκτός από τη ρινική κοιλότητα, στις ρινικές κόγχες και στον φάρυγγα. Έτσι, με μία μόνο εξέταση δύνανται να εντοπιστούν και άλλες παθήσεις όπως η υπερτροφία των ρινικών κογχών, οι ρινικοί πολύποδες, τα κρεατάκια, την τυχόν εκροή πύου από τα ιγμόρεια και άλλα.

stravo-diafragma stravo-diafragma

Η διαδικασία της διάγνωσης πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου.

 

Αντιμετώπιση και θεραπεία στραβού διαφράγματος

Η θεραπεία της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος ξεκινά πάντα με συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει ρινοπλύσεις, εφαρμογή αλοιφής με στόχο την ενυδάτωση και λίπανση του ρινικού βλεννογόνου και ενίοτε με ρινικά spray. Ωστόσο, δεν εγγυάται την πλήρη θεραπεία αλλά την προσωρινή ανακούφιση του ασθενή από τα δυσμενή συμπτώματα.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα είναι ο χειρουργικός ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, απαιτεί μια ημέρα νοσηλεία και συνήθως δεν χρειάζεται πια πωματισμός της μύτης.