Εξωτερική ωτίτιδα: Πάρτε μέτρα για να μην χαλάσετε τις διακοπές σας

Ένα από τα συχνά καλοκαιρινά προβλήματα που μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές, είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Δηλαδή η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, η οποία οφείλεται σε βακτήρια ή μύκητες, που με τη «βοήθεια» του νερού (βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα) και λόγω μικροτραυματισμών κατά την προσπάθεια καθαρισμού με μπατονέτες, είναι εύκολο να «τρυπώσουν» στο αυτί μας.

Από το πτερύγιο του αυτιού ξεκινάει ένα κανάλι, ένας πόρος που καταλήγει στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη). Αυτός είναι ο έξω ακουστικός πόρος, που έχει δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο. Το δέρμα αυτό περιέχει τρίχες, ιδρωτοποιούς αδένες, σμηγματογόνους αδένες και κυψελιδοποιούς αδένες (που παράγουν το γνωστό κερί).

Η εξωτερική ωτίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με οξύ πόνο στο αυτί, που επιδεινώνεται με την έλξη του πτερυγίου και τη μάσηση και μερικές φορές με εκροή μικρής ποσότητας πύου. Κνησμός ή και καύσος, τυπικά, προηγείται ή συνοδεύει τον πόνο. Αίσθημα μείωσης της ακοής εμφανίζεται αν αποφραχθεί ο έξω ακουστικός πόρος

Η πιθανότητα φλεγμονής αυξάνεται όταν:

 • Έχετε λιπαρό δέρμα.
 • Κολυμπάτε σε βρώμικα νερά.
 • Κάνετε υπερβολικές βουτιές.
 • Βουτάτε σε πολύ βαθιά και κρύα νερά.
 • Έχετε φαγούρα στα αυτιά και τα ξύνετε με διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (κλειδιά, τσιμπιδάκια κ.λπ.).

Τι πρέπει να κάνετε

 • Αν το αυτί σας μαζεύει πολύ κερί, τότε πρέπει να το καθαρίσετε στον γιατρό τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας. Ο καθαρισμός βοηθάει να αερίζεται ο πόρος και να στεγνώνει από την υγρασία που μαζεύει το κερί.
 • Να αποφεύγετε τον καθαρισμό με τις μπατονέτες γιατί μπορεί να δημιουργηθούν δύο προβλήματα:

1.να «βιδώσετε» το κερί προς τα μέσα και έτσι να αποφράξετε τον πόρο.

2.να τραυματίσετε τον πόρο και έτσι να ευνοηθεί η πιθανότητα φλεγμονής.

 • Αν φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά βαρηκοΐας, να τα καθαρίζετε τακτικά με άσπρο οινόπνευμα.
 • Αν έχετε ρήξη τυμπάνου, χρονία χολοστεατωματώδη ωτίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, σωληνίσκους αερισμού μέσου ωτός ή έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα στο αυτί για κάποιο λόγο, τότε δεν επιτρέπεται να μπει νερό στο αυτί σας σε οποιαδήποτε περίπτωση.
 • Αν νιώσετε ότι έχει εγκλωβισθεί νερό στο αυτί ας και το αυτί είναι φυσιολογικό, τότε μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες άσπρο οινόπνευμα στον πόρο και αν δεν έχετε κερί, το οινόπνευμα θα διώξει το νερό και την υγρασία.
 • Αν μετά από πολλές βουτιές, το αυτί πονάει, καθώς ανοιγοκλείνετε το στόμα ή όταν το τραβάτε, τότε μπορείτε να βάλετε 3-4 ωτικές σταγόνες, 3 φορές την ημέρα από διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, κορτικοειδή, αντιμυκητιασικά σε διάφορους συνδυασμούς. Πρέπει βέβαια να σταματήσετε να βρέχετε το αυτί σας για τις επόμενες 5-6 ημέρες.
 • Αν κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάτε σε βαθιά νερά, τότε στο τέλος της ημέρας μπορείτε να βάζετε λίγες σταγόνες άσπρο οινόπνευμα, αν βεβαίως τα αυτιά σας δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από αυτά που προαναφέραμε.

 

Συνοψίζοντας:

α) Κάντε μια επίσκεψη στον ΩΡΛ σας πριν από τις διακοπές.

β) Μην πειράζετε καθόλου τα αυτιά σας.

γ) Έχετε μαζί σας ωτικές σταγόνες και άσπρο οινόπνευμα.

Το αλιεύσαμε από την στήλη «ο γιατρός σας» της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ που έγραψε ο Χάρης Βοντετσιάνος M.D. Ωτορινολαρυγγολόγος