αναβολοτομή

Αναβολοτομή

Η Αναβολοτομή και η Αναβολεκτομή είναι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης.

 

Τι είναι Ωτοσκλήρυνση;

Η ωτοσκλήρυνση αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους βαρηκοΐας, καθώς πρόκειται για μία πάθηση που προσβάλλει το μέσο ή/και το έσω αυτί.

Οφείλεται στην παθολογική δημιουργία μιας μη φυσιολογικής μορφής οστού (ωτοσκληρυντικός, ωτοσπογγιωτικός  ιστός), το οποίο περιβάλλει την βάση του αναβολέα, μειώνοντας σημαντικά τον ήχο που φτάνει στο εσωτερικό αυτί.

Προσβάλλει περίπου το 18%  των γυναικών και το 10% των ανδρών της Καυκάσιας φυλής.

Η διάγνωση τίθεται με ακοολογικό έλεγχο και ενίοτε επιβεβαιώνεται με αξονική τομογραφία λιθοειδών, υψηλής ευκρίνειας.

αναβολοτομή

Τι είναι η αναβολοτομή;

Η αναβολοτομή  τροποποιεί την παθολογική κατάσταση που μπλοκάρει την μεταφορά του ήχου στο έσω αυτί.

Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση του αναβολέα (το μικρότερο οστάριο του ανθρώπινου σώματος) και την θυριδοποίηση (δημιουργία μικρής οπής 0,6 mm) στην βάση του αναβολέα (Αναβολοτομή), ή την πλήρη αφαίρεση της βάσης του αναβολέα (Αναβολεκτομή). Στην συνέχεια τοποθετείται πρόσθεση (πιστόνι), που θα γεφυρώσει την συνέχεια και έτσι θα μεταφέρεται ο ήχος χωρίς εμπόδιο στο έσω αυτί.

Η επέμβαση γίνεται μέσω του έξω ακουστικού πόρου, απαιτεί ειδικό ωτομικροσκόπιο, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αλλά επιλέγουμε την γενική, διότι είναι μικροχειρουργική τεχνική και απαιτεί πλήρη ακινησία του ασθενούς. Η νοσηλεία είναι συνήθως μία ημέρα.

 

Τι νέο υπάρχει;

Η χρήση των LASER. Χρησιμοποιούμε το LASER CO2 και τα τελευταία 12 χρόνια ένα διοδικό LASER (980nm) με ίνα, με στόχο την ατραυματική τεχνική και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

 

αναβολοτομή

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

Όπως σε κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στην αναβολοτομή υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές.

  • Ζάλη: μπορεί να συμβεί γιατί ερεθίζεται ο λαβύρινθος. Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες.
  • Βαρηκοΐα: η πιθανότητα επιδείνωσης μετά το χειρουργείο περιορίζεται σε λιγότερο από 1%.
  • Διαταραχή της γεύσης: είναι αρκετά πιθανό να πειραχτεί ένα νεύρο (χορδή του τυμπάνου), που βρίσκεται δίπλα στο τύμπανο και αφορά στην γεύση. Τότε θα προκληθεί μία προσωρινή διαταραχή στην γεύση, που όμως αποκαθίσταται με την πάροδο του χρόνου.
  • Εμβοές: Αν υπάρχουν προεγχειρητικά, τις περισσότερες φορές υποχωρούν, αν και δεν είναι σίγουρο.
  • Αδυναμία ολοκλήρωσης της επέμβασης: για ανατομικούς λόγους, εξαιρετικά σπάνια μπορεί να διακοπεί η επέμβαση χωρίς να ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας άμεσα.  Η αναβολοτομή γίνεται για να βελτιωθεί η ακοή σας.

Ο ιατρός Βοντετσιάνος Χαρίλαος, Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ωτοσκλήρυνσης με τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Επικοινωνήστε μαζί του ώστε να εκφράσετε οποιοδήποτε προβληματισμό ή ενόχληση έχετε και συμβουλευτείτε τον.