Παραρρίνιοι Κόλποι

Τι είναι οι παραρρίνιοι κόλποι;

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι προεκτάσεις της ρινικής κοιλότητας οι οποίες περιέχουν αέρα. Υπάρχουν τέσσερα ζευγάρια κόλπων που ονομάζονται ανάλογα με το οστό στο οποίο βρίσκονται. Έτσι λοιπόν έχουμε, γναθιαίους κόλπους (ιγμόρεια), μετωπιαίους κόλπους, σφηνοειδείς κόλπους και ηθμοειδείς κυψέλες. Κάθε κόλπος είναι επενδυμένος από ένα κροσσωτό αναπνευστικό επιθήλιο, που εκκρίνει βλέννη.

 

Οι λειτουργίες των παραρρίνιων κόλπων είναι  σημαντικές και είναι οι εξής:

  • Ελάφρυνση του βάρους του κεφαλιού.
  • Υγραίνουν, ζεσταίνουν και φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα.
  • Εκτονώνουν και προφυλάσσουν τον εγκέφαλο από χτυπήματα.
  • Συμμετέχουν με την ιδιότητα του αντηχείου στην χροιά της φωνής.
  • Παράγουν μονοξείδιο του αζώτου ( Ν0) και έτσι συμβάλλουν στην άμυνα του ανοσοποιητικού στην ρινική κοιλότητα.

 

Ανατομία παραρρίνιων κόλπων

Μετωπιαίοι κόλποι

Υπάρχουν δύο μετωπιαίοι κόλποι που βρίσκονται μέσα στο μετωπιαίο οστό του κρανίου. Είναι οι ανώτεροι από τους παραρρίνιους κόλπους και έχουν τριγωνικό σχήμα. Η παροχέτευση γίνεται μέσω του μετωπορρινικού πόρου στον μέσο ρινικό πόρο.

 

Σφηνοειδείς κόλποι

Οι σφηνοειδείς κόλποι βρίσκονται μέσα στο σφηνοειδές οστό. Το στόμιό τους βρίσκεται εκεί που προσφύεται η άνω ρινική κόγχη, περίπου 1,5 cm άνωθεν της ρινικής χοάνης.

 

Ηθμοειδείς κυψέλες

Χωρίζονται σε πρόσθιες και οπίσθιες και ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός.

 

Γναθιαίοι κόλποι

Οι γναθιαίοι κόλποι είναι οι μεγαλύτεροι από τους παραρρίνιους κόλπους. Εντοπίζονται επί τα εκτός της ρινικής θαλάμης και κάτω από τον οφθαλμικό κόγχο. Παροχετεύονται στον μέσο ρινικό πόρο.

 

Φλεγμονές παραρρίνιων κόλπων

Η γνωστή σε όλους ιγμορίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα, ή σύμφωνα με την νέα ορολογία Ρινοκολπίτιδα, αποτελεί τη πιο συνήθη φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Οι βασικοί τύποι ιγμορίτιδας είναι οι εξής:

  • Οξεία βακτηριακή ιγμορίτιδα:

Αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων κρυολογήματος όπως καταρροή, βουλωμένη μύτη και πόνο στο πρόσωπο που δεν υποχωρεί μετά από 10 ημέρες ή συμπτώματα που φαίνεται να βελτιώνονται αλλά στη συνέχεια επανέρχονται και είναι χειρότερα από τα αρχικά συμπτώματα. Ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά και στα αποσυμφορητικά. Διαρκεί μέχρι 4 εβδομάδες.

  • Χρόνια ιγμορίτιδα:

Αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια κατάσταση που ορίζεται από ρινική συμφόρηση, ρινικές εκκρίσεις, πόνο/πίεση στο πρόσωπο και μειωμένη αίσθηση όσφρησης για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

  • Υποξεία ιγμορίτιδα:

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται όταν τα συμπτώματα διαρκούν τέσσερις έως δώδεκα εβδομάδες.

  • Υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα:

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται όταν τα συμπτώματα επανεμφανίζονται τέσσερις ή περισσότερες φορές σε ένα χρόνο και διαρκούν λιγότερο από δύο εβδομάδες κάθε φορά.

 

Πώς καταπολεμάται οριστικά η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων;

Αφού εξαντληθεί η προσπάθεια με συντηρητικό τρόπο, δηλαδή αντιβίωση, αποσυμφορητικά , ρινοπλύσεις, κορτιζόνη και τοπική αγωγή με ρινικά spray, σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνουμε χειρουργική αντιμετώπιση.

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική κόλπων (FESS) είναι η σύγχρονη χειρουργική για αντιμετώπιση των παθήσεων του ιγμορείου. Ο εξειδικευμένος χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ρινικά ενδοσκόπια και κάμερα υψηλής ανάλυσης και τεχνολογίας για να αντιμετωπίσει ποικιλία παθήσεων που αφορούν στους παραρρίνιους κόλπους. Η χειρουργική FESS είναι αμιγώς ενδορρινική μέθοδος, χωρίς εξωτερικές τομές, με μειωμένη μετεγχειρητική νοσηρότητα.

Ο χειρουργός ΩΡΛ Βοντετσιάνος Χαρίλαος είναι ο πλέον κατάλληλος για την ενδοσκοπική χειρουργική Ρινός και Παραρρινίων. Έχει μετεκπαιδευθεί σε πανεπιστήμια στην Αυστρία, Graz-professor Stammberger,  τη Γερμανία, Fulda –proffesor Draf και το  Massachusetts Eye and Ear Infirmery (Harvard Medical School) Boston, USA. Επικοινωνήστε με τον χειρουργό ΩΡΛ Βοντετσιάνο Χαρίλαο για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε ρινικού ζητήματος.